Thursday, May 23, 2013

Nici o diferență între rockeri, hip-hop-eri și maneliști

Poți să îți lași pleată, să te încalți în bocanci și să te îmbraci în geacă de piele, și în paralel să asculți muzici din sfera rock-ului, dar fără să aderi la cultura rock în sine, poți să porți și haine mai largi și șapcă, și să asculți și muzici din sfera hip-hop-ului, și eventual să faci scratch-uri, și tot ce mai ține de zona asta, dar fără să aderi la cultura hip-hop, poți să îți dai cu gel în păr și să porți adidași la pantaloni de stofă, sau trening la pantofi, și tot ce îți mai trece prin cap sau ai văzut tu la alții și îți place ideea, și să asculți manele la telefonul tău mobil când lumea din jurul tău e tăcută și tristă, dar fără să aderi la cultura manelelor în sine, așa numita cultură a cocalarilor, greșit etichetată la început, dar acceptată ca denumire între timp de marea majoritate. Și poți să asculți o grămadă de muzici, fără să aderi direct la cultura care s-a construit în jurul lor, cum sunt și cele din jurul muzicii industrial, sau din jurul muzicii punk, și așa mai departe.

Odată ce aderi la oricare dintre aceste culturi, dispari ca individ și te identifici doar ca aparținând unei lumi bine delimitate, cu limite destul de mari și cu foarte multe restricții.

Și, poate una dintre cele mai grave aspecte ale apartenenței la o astfel de cultură, este afișarea stridentă a acestui fapt. În felul ăsta un rocker nu se deosebește cu nimic de un manelist, sau de un fan hip-hop, și așa mai departe.

Fiecare individ ce reprezintă aceste culturi, și, deci, care automat și-a pierdut din propria individualitate, se afișează într-un mod mult prea fățiș, aproape că ți se bagă pe gât cu forța, ești obligat să te uiți la haine, la comportament și așa mai departe, scopul fiind acela ca să rămai uimit și eventual să aderi la cultura lor, dar, dacă ți-ai mai păstrat o urmă de personalitate, nu poți decât să constați cât de penibili sunt fiecare în parte.

Sunt ca niște cocoși care își arată penajul și pe care doar găinile proaste îi urmează, iar dacă se găsește o găină ceva mai deșteaptă se lasă cu ceva conflict, eventual îi vor sări rațele sau gâștele în ajutor, prețul pe care va trebui să-l plătească fiind bineînțeles transformarea în rață sau gâscă...

23 mai 2013

No comments: